Verschil tussen IPL en laser

Verschil tussen IPL en laser

Wanneer je geïnteresseerd bent in defintitief ontharen, zal je al snel de termen “laseren” en “IPL” tegenkomen. Zijn er verschillen? Zo ja, wat zijn deze verschillen? Wij zullen ons best doen om dit verschil duidelijk te maken.

De laserstralen vallen verticaal op de huid. Bij IPL is het licht meer verspreid.

Laser behandeling

De diodelaser is de eerste laser die is goedgekeurd door de kritische Amerikaanse keuringsdienst (FDA) en maakt gebruik van laserlicht: een krachtige, monochromatische en directionele lichtbundel. Laser betekent ook wel ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’, in het Nederlands ‘Lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling’. Lasers maken het mogelijk veel gecontroleerder te werk te gaan, omdat laserlicht een lange afstand kan afleggen zonder te verspreiden. Hierdoor dringt het dieper door in de porie zonder kracht te verliezen, waardoor het pigment in de haarwortel volledig wordt geraakt.

De stralen die uit de diodelaser komen, hebben een golflengte van 810 nanometer, waardoor de lichtbundel erg sterk en zeer intens is. In een hele korte tijd (enkele milliseconden) kan een hele hoge dosis energie (tot wel honderden kilowatts!) worden afgegeven. De hoge energie wordt door de huid selectief geabsorbeerd door de melanine, die de follikel omringt, terwijl het omliggende weefsel wordt beschermd. Als de melanine opwarmt, vernietigt het de wortel en de bloedstroom naar de follikel en maakt het haar permanent onbruikbaar. De Diode laser is het hele jaar door te gebruiken en het is wetenschappelijk bewezen dat je met de Diode Laser 75% meer resultaat behaald dan met IPL.

IPL behandeling

IPL staat voor intense pulsen light en is technisch gezien, geen laserbehandeling. Het maakt gebruik van een breed spectrum van licht met veel golflengten, wat leidt tot ongerichte energie rond het haar- en huidgebied. Als gevolg hiervan is er veel verspilling van energie en minder selectieve absorptie in de follikel, wat resulteert in een minder effectieve vernietiging van het haar. Hierdoor is het licht van IPL veel minder sterk dan die van de laser en worden haarzakjes minder rigoureus vernietigd. IPL ontharen was in het verleden populair, omdat het een goedkopere technologie was. 

Het gebruik van breedbandlicht verhoogt ook de kans op bijwerkingen, vooral als er geen geïntegreerde koeling wordt gebruikt.

De grootste verschillen

Vaak worden IPL en laserontharing als dezelfde behandeling gezien, omdat de werking het zelfde is. Het uitgestraalde licht verwarmt bij beide het pigment in de haarzakjes waardoor deze worden beschadigd. Het gevolg? Er groeit geen haar meer. Het echte verschil zit hem dan ook in het type licht dat gebruikt wordt.

IPL

Laser

Uitleg over de effectiviteit

De lichtbundel die een laserapparaat afgeeft is sterker en gaat gerichter te werk dan een IPL-apparaat waardoor een laser apparaat beter de dieper gelegen haarzakjes kan bereiken. Het lichtsoort van IPL is een breedband pulserende lichtbron waardoor het licht en dus de warmte naar andere plekken verloren gaat. Er wordt gefilterd en dus minder effectief verhit licht naar de haarzakjes geleid. Doordat het licht een breed oppervlakte pakt wordt de energie die naar de haarzakjes wordt geleid verdeelt en is uiteindelijk minder effectief. Een laserbehandeling werkt daarentegen selectiever, de zeer hoge energie richt zich op het haarzakje in plaats van op de omringende huid waardoor een laserbehandeling leidt tot snellere resultaten.

Dit verklaart dan ook het prijsverschil tussen beide ontharingsmethodes.